Retsept

Jõuluõlu

Rikkaliku kreemja vahu, kergelt puuviljase ja vürtsika maitsega jõuluõlle retsept.

  • Algtihedus 1.075
  • Lõpp-tihedus 1.014
  • IBU 25
  • Alc. vol 8%
  • EBC 56
Stiil: Jõuluõlu Humalate keetmisaeg: 60min
Keedueelne tihedus: 1.067 Keedunõu suurus: 30L
Efektiivsus: 70% Partii suurus: 25L

Koostisosad

Linnased

Château Pilsen 2RS 3-3,5 EBC 4kg
Château Munich 25 EBC 2kg
Château Cafe Light 250 EBC 1kg
Château Crystal 150 EBC 1kg

Humalad

EKG humalagraanulid 30g (graanul)

Pärm

Abbaye kuivpärm, 11g 18-25°C (kuiv)

Muud koostisosad

Mõru apelsini koored 0.025kg
Belgia kommisuhkur tume 0.5kg

Valmistamine

Kuidas retsepti lugeda?
Valimistamise etapi kogukestvus
Näitab kestvust. Näiteks meski linnaseid 60min
Näitab, mitmendal minutil enne etapi lõppu tuleb komponent lisada. Näiteks 10min enne lõpuu lisa 20g humalaid.
  • 1Meskimine→ 70min

    1. 60min 65°C Linnaste meskimine
    2. 10min 78°C Välja meskimine
  • 2Keetmine→ 60min

    1. 60min Lisa 30g EKG humalaid
    2. 5min Lisa 25g apelsinikoori ja 500g kommisuhkrut
  • 3Kääritamine

    1. Lisa pärm
    2. Kääritada 2 nädalat
    3. Peale teist nädalat villida õlu pudelisse

Märkused

Osta retsepti tooraine siit

Jõuluõlle retseptikomplekt

15 %

29.39  25.00 

Pilsen 2rs

4 x Château Pilsen 2RS 3-3,5 EBC

Kasutatakse kuni 100 % linnastest. Sobivad stiilid: kõik eilid ja laagrid. Hind alates 5kg - 1,25€/kg ja 25kg - 0,90€/kg

Hetkel otsas

1 x Château Crystal 150 EBC

Belgia karamell-linnaste kõige tugevama röstiga linnas, sobib kasutamiseks kuni 20% linnastest. Muudab virde värvi juba tugevalt merevaiguvärvi. Üsna hea diastaatilise võimega ja annab pehme linnaste mõruduse. Sobivad stiilid: Belgia eilid, Saksa bockid. Virde värvus - 145-155 EBC (54,9-58,9 °L)  

instock

Castle Cafe Light

1 x Château Cafe Light 250 EBC

Belgia hele kohvimaitseline linnas. Sobivad stiilid: Amber, tumedad õlled. Kasutus: kuni 10% linnastest.

instock

ireks malt

2 x IREKS Munich 18-22 EBC

Sobivad stiilid: tumedad ja kanged õlled Kasutamine: ≤ 100 % kogu linnastehulgast Lovibond: 7 - 9  

instock

8 x Jahvatamine

Linnaste jahvatamine.

instock

1 x Mõru apelsini koored, 100g

Mõru apelsini kuivatatud ja tükeldatud koored 100g pakis. Sobivad näiteks Belgia nisuõlle või tumedama jõuluõlle pruulimiseks. Lisatakse meskimisel, keedu alguses või lõpus. Keedu lõpus lisamisel annab õllele rohkem aroomi, varem lisades rohkem mõrudust ja maitset.

instock

1 x Belgia kommisuhkur tume 500g

Tume Belgia kommisuhkur 500 grammises pakendis. Kasutatakse enamasti Belgia õlledes alkoholisisalduse tõstmiseks. Sobib kangemate õllede tegemiseks, kuna tõstab alkoholisisaldust, kuid ei anna õllele "keha". Jätab õlle kuivemaks ja kergemaks.

instock

Fermentis SafAle BE-256 (Abbaye) 11.5 g

1 x Fermentis SafAle BE-256 kuivpärm, 11,5g

Abbey stiilis õllede kääritamiseks mõeldud pärm, sobib ka järelkääritamiseks. Käärib kiiresti, andes tasakaalus aroomid. Käärimise temperatuur: 15-25°C Doseerimine: 50 - 80 g/hl, järelkääritamise puhul 2,5 - 5 g/ hl

Hetkel otsas

mandarina bavaria

1 x East Kent Goldings (2018) 5,88% humalagraanulid 100g

Inglise päritolu aroomhumal. Kergelt lilleline, õrnalt vürtsika ja delikaatse aroomiga. Alfahapete sisaldus: 4,5 - 6,5% Beetahapped: 1,9 - 2,8% Õlid: 0,4 - 0,8 ml/100g  

Hetkel otsas

Kategooria: